Spoločné rizikové faktory anorexie nervózy
Mentálna anorexia sa dlho považovala za ochorenie, ktoré je bežné u mladších žien. Pravdou však je, že týmto ochorením môže trpieť ktokoľvek bez ohľadu na pohlavie alebo vek.
Nižšie sú uvedené niektoré z najčastejších rizikových faktorov tohto ochorenia:
Obsah:
Biologické faktory
Hoci konkrétne gény spojené s mentálnou anorexiou alebo podieľajúce sa na jej vzniku nie sú známe, existuje niekoľko dedičných osobnostných vlastností, o ktorých sa predpokladá, že sú spojené s vyšším rizikom vzniku vážnej averzie voči jedlu.
Medzi tieto faktory patrí perfekcionizmus alebo snaha byť dokonalý, správanie zamerané na dosiahnutie vysokého cieľa a citlivosť. Všetky tieto črty sú údajne spojené s anorexiou. Zdá sa, že existuje aj genetická súvislosť medzi anorexiou a ľuďmi s rodinnou anamnézou porúch príjmu potravy, OCD, zneužívaním návykových látok a depresiou.
Faktory životného prostredia
Ľudia, ktorí žijú alebo vyrastali v západných kultúrach, sú vystavení väčšiemu tlaku, pokiaľ ide o vzhľad a hmotnosť. Normy v spoločnosti tiež kladú veľký dôraz na štíhlosť a krásu. Sociálne médiá, časopisy, mediálne správy a iné podobné online zdroje tento koncept ešte viac posilňujú. To len zvyšuje tlak, čo vedie k vysokej úrovni stresu, najmä u mladších žien.
Nasledujú ďalšie bežné environmentálne faktory:
- Nepriaznivé životné udalosti, ktoré spôsobujú traumu alebo stres
- Trpí šikanou kvôli vzhľadu, tvaru a telesnej hmotnosti
- Nadmerný stres v škole alebo v práci
- Byť obeťou sexuálneho alebo fyzického zneužívania
- Zložité vzťahy v rodine
Psychologické faktory
Mentálna anorexia sa môže vyvinúť aj v dôsledku niektorých psychologických faktorov. Predpokladá sa, že určité behaviorálne a osobnostné črty majú súvislosť s rozvojom averzie voči jedlu. Medzi tieto vlastnosti patria:
- Tendencia uprednostňovať potreby iných ľudí pred vlastnými
- Nadmerná citlivosť na účinky stresu alebo ťažkosti s jeho zvládaním
- Ťažkosti s vyjadrovaním emócií, najmä alexitýmia alebo neschopnosť používať slová na vyjadrenie pocitov
- Skúsenosti, ktoré spôsobujú, že človek preceňuje štíhlosť alebo vzhľad vo všeobecnosti
- Anamnéza úzkostných porúch alebo depresie
- Tendencia stať sa perfekcionistom
- Nadmerné pochybnosti alebo strach z budúcnosti
- Tendencia k obsedantno-kompulzívnemu správaniu
Osoba, ktorá vykazuje jednu alebo viacero z uvedených psychologických vlastností, môže predpokladať, že sa s týmito problémami dokáže vyrovnať pomocou poruchy príjmu potravy. Táto porucha príjmu potravy ich rozptyľuje alebo upokojuje od ich pocitov.
Ďalšie rizikové faktory anorexie
Hoci neexistuje jeden konkrétny dôvod, prečo sa u človeka môže vyvinúť mentálna anorexia, niekoľko rizikových faktorov zvyšuje šancu, že niekto bude trpieť týmto ochorením a iný nie.
Aj keď tento stav môže postihnúť kohokoľvek, nasledujúce rizikové faktory môžu ďalej zvyšovať možnosť vzniku nechuti k jedlu a straty chuti do jedla:
- Abnormálne fungovanie chemických látok v mozgu, ktoré riadia jedenie a hlad
- Ťažkosti s vyjadrovaním pocitov
- Byť ženou vo veku 12 až 25 rokov
- Byť súčasťou viacnásobného pôrodu, narodiť sa s nízkou hmotnosťou alebo predčasne
- Byť členom LGBTQ+ vo veku 13 až 24 rokov
- Časté držanie diét, najmä v tínedžerskom veku alebo v detstve
- Psychické poruchy alebo poruchy príjmu potravy v rodinnej anamnéze
- Mať vyšší index telesnej hmotnosti v detstve
- Sexuálne zneužitie v minulosti
- Nízke sebavedomie
- Perfekcionizmus alebo nereálne vysoké nároky
- Zvýšený tlak spoločnosti na štíhlosť
- Nedostatok sociálnej alebo rodinnej podpory
Comments are closed.