Spoločné rizikové faktory anorexie nervózy 

Mentálna anorexia sa dlho považovala za ochorenie, ktoré je bežné u mladších žien. Pravdou však je, že týmto ochorením môže trpieť ktokoľvek bez ohľadu na pohlavie alebo vek. 

Nižšie sú uvedené niektoré z najčastejších rizikových faktorov tohto ochorenia:

Biologické faktory 

Hoci konkrétne gény spojené s mentálnou anorexiou alebo podieľajúce sa na jej vzniku nie sú známe, existuje niekoľko dedičných osobnostných vlastností, o ktorých sa predpokladá, že sú spojené s vyšším rizikom vzniku vážnej averzie voči jedlu. 

Medzi tieto faktory patrí perfekcionizmus alebo snaha byť dokonalý, správanie zamerané na dosiahnutie vysokého cieľa a citlivosť. Všetky tieto črty sú údajne spojené s anorexiou. Zdá sa, že existuje aj genetická súvislosť medzi anorexiou a ľuďmi s rodinnou anamnézou porúch príjmu potravy, OCD, zneužívaním návykových látok a depresiou.  

Mentálna anorexia sa dlho považovala za ochorenie, ktoré je bežné u mladších žien.

Faktory životného prostredia 

Ľudia, ktorí žijú alebo vyrastali v západných kultúrach, sú vystavení väčšiemu tlaku, pokiaľ ide o vzhľad a hmotnosť. Normy v spoločnosti tiež kladú veľký dôraz na štíhlosť a krásu. Sociálne médiá, časopisy, mediálne správy a iné podobné online zdroje tento koncept ešte viac posilňujú. To len zvyšuje tlak, čo vedie k vysokej úrovni stresu, najmä u mladších žien. 

Nasledujú ďalšie bežné environmentálne faktory:

  • Nepriaznivé životné udalosti, ktoré spôsobujú traumu alebo stres
  • Trpí šikanou kvôli vzhľadu, tvaru a telesnej hmotnosti
  • Nadmerný stres v škole alebo v práci
  • Byť obeťou sexuálneho alebo fyzického zneužívania
  • Zložité vzťahy v rodine 

Psychologické faktory 

Mentálna anorexia sa môže vyvinúť aj v dôsledku niektorých psychologických faktorov. Predpokladá sa, že určité behaviorálne a osobnostné črty majú súvislosť s rozvojom averzie voči jedlu. Medzi tieto vlastnosti patria:

  • Tendencia uprednostňovať potreby iných ľudí pred vlastnými 
  • Nadmerná citlivosť na účinky stresu alebo ťažkosti s jeho zvládaním
  • Ťažkosti s vyjadrovaním emócií, najmä alexitýmia alebo neschopnosť používať slová na vyjadrenie pocitov
  • Skúsenosti, ktoré spôsobujú, že človek preceňuje štíhlosť alebo vzhľad vo všeobecnosti
  • Anamnéza úzkostných porúch alebo depresie
  • Tendencia stať sa perfekcionistom
  • Nadmerné pochybnosti alebo strach z budúcnosti
  • Tendencia k obsedantno-kompulzívnemu správaniu 

Osoba, ktorá vykazuje jednu alebo viacero z uvedených psychologických vlastností, môže predpokladať, že sa s týmito problémami dokáže vyrovnať pomocou poruchy príjmu potravy. Táto porucha príjmu potravy ich rozptyľuje alebo upokojuje od ich pocitov.

Ďalšie rizikové faktory anorexie 

Hoci neexistuje jeden konkrétny dôvod, prečo sa u človeka môže vyvinúť mentálna anorexia, niekoľko rizikových faktorov zvyšuje šancu, že niekto bude trpieť týmto ochorením a iný nie. 

Aj keď tento stav môže postihnúť kohokoľvek, nasledujúce rizikové faktory môžu ďalej zvyšovať možnosť vzniku nechuti k jedlu a straty chuti do jedla:

  • Abnormálne fungovanie chemických látok v mozgu, ktoré riadia jedenie a hlad 
  • Ťažkosti s vyjadrovaním pocitov
  • Byť ženou vo veku 12 až 25 rokov 
  • Byť súčasťou viacnásobného pôrodu, narodiť sa s nízkou hmotnosťou alebo predčasne
  • Byť členom LGBTQ+ vo veku 13 až 24 rokov
  • Časté držanie diét, najmä v tínedžerskom veku alebo v detstve
  • Psychické poruchy alebo poruchy príjmu potravy v rodinnej anamnéze
  • Mať vyšší index telesnej hmotnosti v detstve 
  • Sexuálne zneužitie v minulosti
  • Nízke sebavedomie
  • Perfekcionizmus alebo nereálne vysoké nároky 
  • Zvýšený tlak spoločnosti na štíhlosť 
  • Nedostatok sociálnej alebo rodinnej podpory 

Z rovnakej kategórie:

Comments are closed.